Je hebt recht op informatie
Wat ben je met rechten waar je niets van af weet? Je hebt dus het recht om je rechten te kennen. Bovendien heb je recht op informatie over andere dingen die voor jou belangrijk zijn: over de regels op school bijvoorbeeld, over wat er in je gemeente of in de wereld gebeurt, of wat er gebeurt als je ouders gaan scheiden.
Je hebt recht recht op onderwijs
Misschien vind je dit maar een raar recht? Vind je de school eerder een plicht dan een recht? Toch krijgen in de wereld nog tientallen miljoenen kinderen niet de kans om naar school te gaan. Vroeger was onderwijs ook bij ons alleen een recht voor kinderen met rijke ouders. Andere kinderen moesten gaan werken om geld te verdienen. Of ze moesten thuis helpen. Dat is niet rechtvaardig. Ook al omdat kinderen die kunnen lezen en schrijven later meer kansen krijgen in het leven. Om er zeker van te zijn dat iedereen de kans krijgt om te leren lezen, rekenen en schrijven, is het recht op onderwijs een plicht geworden.
Je hebt recht op bescherming
Sommige kinderen krijgen nog altijd slaag, worden verplicht om mee te vechten in een oorlog, of worden gepest. Allemaal dingen waartegen kinderen beschermd moeten worden. Zelfs als je iets verkeerds doet, mogen volwassenen je niet slaan of te hard straffen.
Je hebt recht op gezondheidszorg en op hulp
Voor je gezondheid heb je goede verzorging nodig. En als je ziek bent, moet je terechtkunnen bij een dokter die je helpt om weer beter te worden. Ook bij andere problemen heb je soms hulp nodig: van je ouders, je vrienden, je leerkrachten of van iemand die veel ervaring heeft met je probleem.
Je hebt recht op vrije tijd en recht om te spelen
Om te kunnen spelen en heb je vrije tijd en speelruimte nodig. Je moet ook vrije tijd krijgen om eens iets te doen waar je gewoon zin in hebt: rusten, sporten, een boek lezen. Ook die tijd voor jezelf is een recht.
Je hebt recht om je mening te zeggen
Heb jij ook regelmatig je eigen idee over wat er om je heen gebeurt? Je mag ook hardop zeggen wat je denkt. De andere mensen moeten naar je mening luisteren en er rekening mee houden. Net zoals jij rekening moet houden met de mening van andere kinderen. Het gaat er niet om wie er "gelijk" heeft. Het gaat veel meer over luisteren naar elkaar. Dit is een heel belangrijk recht: het leert je opkomen voor jezelf, en met respect voor de mening van anderen.
Je hebt recht op privacy
Wil jij ook soms graag even alleen zijn? Daarvoor heb je recht op een eigen plekje. En ook andere dingen zijn van jou alleen: je geheime dagboek bijvoorbeeld, of je chatlogs of je sms'je naar een goede vriend of vriendin. Die mogen andere mensen alleen maar lezen als jij dat goedvindt. Ook over je leven wat niet iedereen zomaar alles rondvertellen: wat je doet, wat je denkt, je schoolresultaten, je problemen, het is allemaal privé. Je hebt ook recht op privacy rond je lichaam. Vind je het niet leuk dat iedereen zomaar de badkamer binnenwandelt terwijl jij aan het douchen bent? Dan moet je dat niet toelaten.
Je hebt recht op je eigen geloof
Zijn jullie thuis katholiek, islamiet, protestants of joods? Of misschien geloven jullie niet in een God? Meestal leer je van je ouders waar zij in geloven en dan neem je dat zelf over. Maar je mag daar ook anders over ga
Sommige mensen zijn katholiek, andere islamiet of protestant of joods. Sommige mensen geloven ook niet in één of andere God. Meestal leer je van je ouders waar zij in geloven en dan neem je dat zelf ook over. Maar je mag daar ook anders over gaan denken of er vragen over stellen.
Je hebt recht op bescherming tegen zware arbeid
Kinderarbeid is verboden. Betekent dat dat kinderen helemaal niet mogen werken? Nee. Soms vinden kinderen werken leuk. En natuurlijk mag je thuis al eens een handje toesteken. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld goed acteren of zingen: zij mogen dan meespelen in een musical of in een groepje. Maar alleen zolang ze het zelf leuk vinden en tegelijk ook naar school blijven gaan. En niemand mag kinderen bij dit soort werk misbruiken, want dan wordt het wel kinderarbeid.
Je hebt het recht om samen te komen met je vrienden
Kinderen hebben het recht om samen te komen met vrienden. Ze mogen meedoen met een bestaande groep: een sportclub of een jeugdbeweging bijvoorbeeld. Of ze mogen zelf een clubje opstarten: een muziek- of vriendengroepje, een sportteam...
Je hebt recht op gezond eten en drinken
In de wereld sterven er nog elke dag kinderen van honger of dorst. En ook hier bij ons hebben niet alle gezinnen genoeg te eten. Soms eten kinderen niet gezond: dan worden ze bijvoorbeeld te dik of te mager, of blijven ze te klein. Daarom is het belangrijk dat je recht hebt op gezond eten en drinken.