Wat zijn kinderrechten?

Alle kinderen hebben rechten, net als jij!

Om goed te kunnen leven heb je van alles nodig: opvoeding en zorg, onderwijs, speelruimte bijvoorbeeld. Net als alle andere kinderen heb je daar recht op. De rechten van mensen tot 18 jaar noemen we kinderrechten: ze zorgen ervoor dat je goed kunt leven, dat je bescherming krijgt en dat je je mening kunt zeggen.

Alle landen van de wereld (behalve de Verenigde Staten en Somaliƫ) hebben het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind ondertekend, en zijn dus verplicht om de rechten van het kind te respecteren.

Dat gebeurde op 20 november 1989, een belangrijke datum. Sinds die dag vieren we elk jaar op 20 november de rechten van het kind.

Wat betekent dat, rechten hebben?Dat je rechten hebt, betekent dat je van alles mag doen: je mening zeggen, spelen of dromen bijvoorbeeld. Je moet ook toegang krijgen tot diensten zoals de dokter of school. Ook heb je recht op bescherming tegen dingen als mishandeling, oorlog of kinderarbeid.

Maar daarom heb je nog geen recht op alles wat je maar wil. Er is een verschil tussen je wensen, je dromen en je rechten. Laat opblijven, elk weekend naar een pretpark, nooit meer moeten afwassen, de hele dag door snoepen, niet naar school gaan als je niet wilt: dat wil je misschien wel graag, maar het zijn geen rechten. Je kinderrechten zullen dus niet al je wensen of dromen laten uitkomen.